archived Djangofolllies: Paulus Schäfer Trio meets Dominique Paats 17/01/2022

Foto's: Filip Verhaeghe

Introductie

Wie zigeuner of swing jazz zegt, zegt Jean Baptiste ‘Django’ Reinhardt.

Zijn bijdrage aan de muziek van de twintigste eeuw (en pak er maar al de éénentwintigste bij) kan niet overschat worden. De manouche of Sinto met het Belgische paspoort (voor de rest heeft dat laatste geen sikkepit belang, want zigeuners zijn, zoals alle nomaden, de éérste kosmopolieten van deze aardbol en de eenmaking van Europa vér voorop) was, ondanks zijn handicap, gevolg van een woonwagenbrand, ongeëvenaard in zijn tijd… en nog steeds.

Django is al lang dood. De muziek leeft: er zijn de partituren en de platen. En er zijn er die de nalatenschap van Django, met grote zorg omringen. Ook dit jaar draagt de Banana Peel Jazz & Blues Club haar steentje bij, een traditie van jaren (sinds 2008 toen Lolo Meier hier een eerste maal was).

Maandag 17 januari ontvangt Banana Peel Paulus Schäfer trio & Dominique Paats. Paulus Schäfer (geboren 1978) wordt in de gipsyjazz scene erkend als een van de meest getalenteerde gitaristen. Geboren in de Nederlandse Sinti gemeenschap leert hij al op vroege leeftijd gitaar spelen. Hij luistert naar zijn idool Django Reinhardt en andere grote Sinti gitaristen, maar leert het meest van Wasso Grünholz. Deze legende binnen de Sinti gemeenschap stimuleert hem om zijn eigen sound te ontwikkelen. Kort nadat Paulus de lead gitaar overneemt van Jimmy Rosenberg in de Gypsy Kids, begint hij de Paulus Schäfer Gypsy Band en produceert hij zijn debuutalbum ‘Into the Light’ in 2002. Vele concerten volgen, op ontelbare jazzfestivals in Europa, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. Paulus deelt als veelgevraagde solist het podium met topartiesten zoals Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Al Di Meola, Fapy Lafertin, Jan Akkerman, Tcha Limberger en duikt op in veel opnames. Zelf heeft hij ondertussen acht albums op zijn naam staan, waaronder ‘Letter To Van Gogh’, een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar.

Een avondje Flashy improvisations, inspired melodies, razor sharp swing!

Tot dan!

Line-up

Paulus Schäfer: gitaar
Max Baggerman: gitaar
Govert Veltkamp: contrabas
Dominique Paats: accordeon